Klejner

klejner

Her er en opskrift på de helt klassiske klejner. I min familie har vi de fleste år udgået at bage klejner, da vi ved at det skulle være svært at gå igang med. Men vi fik sidste år købt en klejnespore og besluttede os for at give klejnerne et forsøg. Det gik overraskende godt, så i år gentog jeg succesen og lavede dem.

Jeg kan helt klart anbefale at være to om det første gang, da man har mange bolde i luften. De skal ikke koge særlig længe så derfor er det vigtigt at der er en over gryden hele tiden. Men med lidt teamwork er det ikke så svært i sidste ende.

Personer: 30 stk

Tilbedredningstid: 120 minutter

Sværhedsgrad: medium


Ingredienser

Dej

  • 75 g smør blødt
  • 75 g sukker
  • 1 tsk vaniljesukker
  • 2 spsk mælk
  • 1 tsk hjortestaksalt
  • 250 g hvedemel
  • 1 tsk kardemomme
  • 1 knps salt

Kogning

  • 1 l solsikkeolie

Instruktioner


Dej

  • Pisk smør, sukker, vaniljesukker og mælk sammen.
  • Tilsæt æg og pisk videre
  • Tilsæt hjortetaksalt
  • Bland mel, kardemomme og salt i en skål for sig.
  • Sæt dejen på køl i 30 min.
  • Rul dejen ud i 2-3 cm
  • Brug en klejnespore til at skære klejnerne eller skær dem som en diamant form med et hul i midten.
  • Vrid klejnerne ved at tage en ende gennem hullet. Træk den forsigtigt ud på den anden side så du får et “fold” i klejnen.
  • Varm olie op, så det er lidt under kogepunktet
  • Sænk 3-4 klejner ned i vandet med en spider??? og kog dem i omkring 1 minut, vend dem halvvejs. Jeg kan ikke anbefale at koge mere end 4-5 ad gangen, da man ellers kan miste overblik og brænde dem på.
  • Lig dem på en tallerken med køkkenrulle for at opsuge det resterende fedt.
  • Nyd klejnerne varme eller gem dem i en lufttæt beholder til juleaften (hvis de holder så længe)