Grovboller

Grovboller er et godt alternativ for hvide boller, da de er sundere. I denne opskrift har jeg bare taget de korn jeg lige havde, men du kan skifte dem ud hvis du hellere vil have andre.

Før du går igang skal du være opmærksom på at bollerne skal hæve 2 gange 45 minutter, så du skal starte i god tid inden grovbollerne skal spises.

Antal: 15 stk

Tilbedredningstid: 30 minutter

Ventetid: 115 minutter

Sværhedsgrad: Let


Ingredienser

  • 5 dl vand lunkent
  • 50 g gær
  • 1 tsk salt
  • 1 tsk honning
  • 250 g femkorn
  • 400 g fuldkornshvedemel
  • 700 g hvedemel

Instruktioner

Femkornsblanding

  • Smuldr smør i melet, ved først at hakke det med en kniv og derefter nulre det med fingrene.
  • Tilsæt kardemomme og sukker.
  • Lad femkornene stå i kogende vand 15 min. og sigt dem derefter.

Boller

  • Bland vand, gær, salt og honning sammen.
  • Tilsæt femkornsblandingen og bland det godt sammen med gærblandingen.
  • Tilsæt hvedemelet og ælt det til dejen er ensartet.
  • Lad dejen hæve overdækket i 45 min. til den er hævet til dobbelt størrelse.
  • Slå ned i dejen når den har hævet, og placer derefter bollerne på en bageplade, og lad den igen hæve overdækket 45 min.
  • Bag grovbollerne i en 200 grader varm ovn i 25 min til de er gyldenbrune.